به گزارش پایگاه خبری تماشاگران نیوز/ دکتر محسن زنگنه نماینده مردم تربت حیدریه، زاوه و مه ولات در مجلس شورای اسلامی در این خصوص گفت : قیمت زعفران در کشور های همسایه ایران، از جمله امارات و ترکیه و همچنین کشورهای اروپایی اختلاف فاحشی با قیمت آن در ایران دارد و هر کیلو زعفران در این بازارها از حدود ۲۰۰۰ تا ۴۰۰۰ هزار دلار به فروش میرسد.
وی با بیان اینکه باحمایت های دولت و مجلس از زعفرانکاران، قیمت آتی زعفرانِ دی ماه در بورس کالا از 52 میلیون تومان گذشت گفت: در چند سال گذشته قیمت زعفران در ایران به حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ دلار رسید و علیرغم افزایش قیمت دلار، این افزایش قیمت روی قیمت زعفران ایران تأثیری نگذاشت.
زنگنه با بیان اینکه عدم این افزایش قیمت چند دلیل عمده دارد افزود: با توجه به اینکه هزینه های کشاورزان به ریال است و اکثرا هم بصورت خانوادگی نسبت به کشت آن اقدام میکنند برآورد درستی از افزایش واقعی هزینه های تولید ندارند و از طرفی اطلاعاتی نسبت به ارزش دلاری محصول خود نیز ندارند و دچار توهم پولی شده و از این رو با هر پیشنهاد قیمتی نسبت به فروش محصول خود اقدام میکنند.
وی ادامه داد: دلیل بعدی وجود واسطههایی هست که بین کشاورز و تولید کننده با صادر کننده زعفران و مصرف کننده نهایی آن در خارج از کشور وجود دارد. نفع این واسطهها در کاهش قیمت خرید از کشاورز و افزایش دامنه سود خود است لذا سعی میکنند تا قیمت را سرکوب نمایند. از این افراد به عنوان مافیای زعفران نام برده میشود،
این مافیا با توجه به اینکه ۸۵ درصد از محصول تولیدی صادر میشود و مقدار کمی از آن به مصارف داخلی میرسد با در اختیار داشتن بازار خارجی، نقش مهمی در تعیین قیمت زعفران دارند و به دلیل سودهای نجومی که از اختلاف قیمت زعفران ایران با بازارهای جهانی میبرند مانع افزایش قیمت زعفران میشوند.
زنگنه با اشاره به راهبرد مافیای زعفران در سال جدید زراعی گفت ؛این افراد سود جو قرار گذاشتند تا با مصاحبه های متعدد چنین وانمود نمایند که صادرات به شدت کاهش یافته و بازار زعفران از دست رفته است و با ترساندن کشاورزان محصول آنان را به قیمت پایین خریداری نمایند. این در حالی است که همین مافیا با قاچاق زعفران، تلاش میکنند تا میزان رسمی صادرات را کاهش دهند. نخریدن زعفران از بورس و سرکوب بازار از دیگر سیاست های این قشر در سال زراعی آتی است.
ایننماینده مجلس در عین حال بیان کرد: دلیل بعدی به سیاست های اشتباهی برمی گردد که از سوی دولت های گذشته اعمال شده است.
وی ادامه داد: خوشبختانه از سال گذشته با تلاش مجلس برای ورود بازیگران جدید به عرصه بازار زعفران، از جمله بازار سرمایه و همچنین سبد گردانها و همچنین طراحی ابزار جدید مثل اختیار خرید و فروش در بازار بورس کالا برای گواهی سپرده و گواهی آتی، عملا قیمت زعفران رشد خوبی داشته است و حتی بازار به یک ثبات قیمت نسبی رسیده است.
در حال حاضر قیمت زعفران نگین حدود ۴۲ میلیون تومان در بورس کالا است .
زنگنه اضافه کرد: در سال زراعی جدید به دلیل بالارفتن قیمتها وهمچنین افزایش هزینه های کاشت، داشت و برداشت محصول در ایران و اختلاف قیمت فاحش آن با بازارهای جهانی باید تلاش شود که قیمت آن افزایش پیدا کند و چیزی در حدود ۲۰۰۰ دلار به فروش برسد.
وی در ادامه افزود: امسال ،مجلس شورای اسلامی، بودجه لازم را در تبصره ۱۴ برای حمایت از زعفران کاران پیش بینی کرده است که در حال فراهم آوردن شرایط استفاده از آن برای کشاورزان هستیم.همچنین باید تلاش کنیم با فراوری زعفران، ارزش افزوده بیشتری برای آن در داخل کشور ایجاد کنیم.
زنگنه افزود:متأسفانه مافیای زعفران که طی سال گذشته با افزایش قیمت زعفران سود های چند هزار میلیاردی خود را از دست دادند و ضرر هنگفتی متحمل شدند، همچنان با افزایش قیمت، مخالفت و مقاومت میکنند و با توجه به قدرت و نفوذی که دارند ،سعی میکنند به مخاطبین القا کنند که هر کیلو زعفران بین ۳۰ تا۳۵ میلیون تومان ارزش دارد.
ایننماینده مجلس تاکید کرد: قطعا سال کشاورزی پیش رو سال بسیار مهمی است و تلاش میکنیم بتوانیم قیمت زعفران را به ثبات برسانیم و با کمک به کشاورزان در تأمین هزینه های برداشت،بیش از پیش جلوی تأثیر مافیای زعفران و واسطهها و دلالان را بر قیمت گذاری پایین زعفران بگیریم.